Då var det beställt

Jahopp, då kanske det var dax att skriva lite om mitt HTPC-bygge. Jag blev lite inspirerad av Martin och hans HTPC-blogg.

AMD Athlon 64Det som har hänt de senaste månaderna var ju att jag hade köpte mig en låda. Moderkort för en AMD-processor hade jag sedan tidigare. Lyckades fixa en duglig processor från en arbetskamrat vid Umeå Universitet. Sedan fixade jag skärmkort och minne via Tradera. Allt bra, än så länge. Det var efter jag skaffat mig en processorfläkt som problemen började uppstå. Det visade sig ju självklart att antingen moderkortet eller processorn var kaputt. Jag gissar på processorn då några lampor tänds på moderkortet när det får ström.
Efter lite diskuterande på diverse forum så kom jag fram till att den datorn ändå är för slö för att spela upp HDTV-material i de upplösningar jag vill (720p & 1080i). Så det blev att tänka om.
När det gällde processor hade jag redan processor var jag redan övertalad av Peter Vinnervik att jag skulle ha en AMD. De utsöndrar ju mindre värme än en Intel och det är bra i en HTPC där man vill minimera fläktljud. Efter det började jag söka efter ett moderkort. Efter en stunds letande stötte jag på ASRocks Dual 939. Ett kort med både AGP och PCIe. Jag har ju sedan tidigare ett ATI-kort som jag som sagt köpte på Tradera. Det lät helt suvärent att få ett kort som jag kunde uppgradera till PCIe om jag så kände för det i framtiden. Att sedan ASRock tydligen är ett dotterbolag till Asus gjorde ju mig inte mindre ledsen 🙂
Sedan visste jag att jag ville ha minst 1024Mb i minne. Så därför beställde jag nu 1048Mb, dessa minnen åker i min stationära Shuttle-maskin och de 1024Mb som sitter i den åker till min HTPC. Sedan valde jag en stor Zalman-fläkt till processorn, har hört bra om både Zalman och just denna fläkt. Valde en stor för att få ner fläktljudet och en helt i coppar så att värmen verkligen leds bort.
Efter det kom valet av ljudkort. Hade siktet inställt på ett Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS. Men tyckte det var för dyrt kontra funktioner. Så då hamnade tankarna på ett Audigy 4. Men tyckte också det var lite väl i överkant på priset. Hittade då på sidan där jag valde att beställa det mesta ifrån ett kort som heter Trust, det klarar 7.1 och även DTS. Så det slog jag till på. Är det skit så bytes det mot ett Sound Blaster.
Till sist slängde jag även med ett firewire-kort, då det saknades på moderkortet, tydligen en av anledningarna till att det är så billigt.
Allt fanns inte inne. Ljudkortet kommer i lager först den 13:e januari och först då skickas allt.
ASRock Dual 939
Min inköpslista:
ASRock 939Dual-SATA2, ULi1695, Socket939: 600,00 SEK
AMD Athlon64 3200+, S939, Bulk: 1.566,00 SEK
Zalman CNPS7000B-Cu: 325,00 SEK
shg Firewire PCI Card, 4 Ports – 400MBIT : 124,00 SEK
Trust Sound Expert 714DX, Retail: 375,00 SEK
Kingston DDR400, 2×1024 MB, CAS 3: 1.736,00 SEK
Totalt (inkl frakt mm): 4.891,00 SEK
Allt beställdes från shg.biz, har aldrig beställt därifrån tidigare. Ska bli spännande och se om dom är bra. Valde att köpa därifrån efter en massa tabeller och uträkningar av olika företag i Excel.
Har inte beställt min Imon Inside. Den ska Jimmy få komma och dremla till. Har läst om en kille på Minhembio som fixat så att han har sin Imon Inside snyggt monterad brevid VFD-displayen.
Nästa projekt blir att spara ihop till en FloppyDTV. Det är ännu det TV-kort som det lutar åt. Vill ju kunna se ComHems digitala och kodade kanaler. Vill helst ha dubbla tuners och hoppas därför att jag stöter på ett bättre TV-kort eller att FloppyDTV hinner komma med dubbla tuners innan jag köper den.