Arga strejkande bönder

I dag var det dags för Sacred Valley turen dvs. titta på gamla inkabyar och fornlämningar. Det första orosmomentet var att ta sig ur Cusco innan strejkarna blockerade vägarna och iväg kom vi. Vi stannade vid vårt första stopp och tittade på en gammal inkaby och gick på en traditionell turistmarknad dvs. lokalbefolkning som säljer hantverk. Det var nu fick information om att bönderna hade blockerat vår väg och vi fick ändra våra planer och åka en annan väg. Denna väg var en grusväg som slingrade sig uppför bergen dvs. inget för Tea, men det var otroligt vackert. Det var delar av samma områden som tåget åker från Cusco till Macch Picchu. Hela tiden var det dock ovisst och vi skulle komma fram till huvudmålet Olltantaytambo pga. strejkande bönder.

Vi tog oss till lunchrestaurangen, men sen började det bli spännande. Vi gjorde ett försök att nå Olltantaytambo, det var stenar över hela vägen (och järnvägen) men vi lyckade oss kryssa mellan och ta oss vidare. När vi kom närmare staden höll polisen/militären att röja upp vägen. Vi kom in i staden men fick snabbt vika av till en sidogata på polisens begäran. Efter lite väntan sa vår guide att det var okej om vi gick till fots, men vi fick snabbt vända när polisen började skjuta med tårgas mot strejkarna. Vi stod stilla i mer än 1 timme innan vi fick ge upp och lämna staden. Vi hade hört så mycket bra om Olltantaytambo så det var tråkigt att vi inte fick se mer av den gamla inkastaden.

Strejkarna flyr polisens tårgas

Pga. strejken blev det nu problem med vårt hotell dvs. det var frågetecken om vi skulle kunna ta oss till vårt hotell i Yocay eller inte. Vi fick sitta och vänta på ett annat hotell i nästan två timmar innan vi kunde ta oss till vårt hotell. Vägen dit var fylld med stora och små stenar, något träd och någon tunna, men dom arga bönderna hade lämnat vägarna. Hotellet var superfint och det slätade ut det andra som hade hänt under dagen. För dagen i övrigt var rätt tråkig, mycket skumpande på grusvägar och mycket väntan. Men samtidigt måste vi erkänna att det var lite spännande =)

Stora stenar på tågrälsen

Imorgon ska vi till Machu Picchu som är höjdpunkten av vår resa, hoppas bara att dom tagit bort alla stenar på järnvägen så att det inte blir några problem. Vi vill till Machu Picchu!!