4

Over the hills and far away.

Top of the world?

Idag var det dax att åka upp på riktigt höga höjder. Vår guide Andrea med ny chaufför Umberto, hämtade oss på morgonen. Snabbt började vägen slingra sig uppför bergen. Vi stannade och tog kort på olika djur och vackra vyer. Vi stannade även på en rastplats och drack te med cocablad. Det var en väldigt annorlunda smak. Andrea köpte även cocablad till oss och visde hur man skulle tugga dom. Man rullar ihop fyra-fem blad med en “sten” i mitten, gjord av bland annat aska. Detta lägger man mot kinden och tuggar. Efter en stund känner man hur det pirrar i kinden och hur tungan börjar domna bort. Det smakade verkligen inte gott och vi spottade ut det efter några minuter. Cocabladen är enligt uppgift uppigande och ska hjälpa till när man befinner sig på höga högder. Cocabladen är vanliga i Peru och enligt Andrea inte faligt i små mängder. I vissa regioner används bladen i stor utstäckning, likt tuggtobak. Bladen är dock inte tillåtna att ta ut ur landet.

Till slut kom vi till en “viewpoint” på 4910m över havet. Jättevackert med omgivande snötäckta
vulkaner. Det var här som vi började känna av höjdsjukan, dvs ont i huvudet och seg i kroppen. Antaligen beroende på höjdskillnaden mellan Arequipa, 2300m, och the viewpoint, 4910m. Lyckades ändå klämma i oss lite lunch när vi kom till Chivay.

På eftermiddagen blev vi upphämtade för att åka till La Calera Thermal Bath. Där vi badade i varma bassänger, utom- och inomhus. Vattnet är 80 grader, men man kyler ner det till 38 grader.

På hotellet hade vi bokat ett paket med middag, peruansk show och ett besök till hotellets planetarium. Tjejen som hade hand om planetariet var jättekunnig, men det var svårt att förstå hennes dåliga engelska. Förutom besöket i planetariet visade hon oss stjärnorna direkt på himlen (ex Södra korset) och slutligen fick vi se Jupiter med månar och en nebulosa i ett teleskop.

Idag har vi förflyttas oss från Arequipa till Chivay. Chivay ligger i Colca Canyon. Så vi har åkt över en del av Anderna, som högst var vi “bara” 4910m över havet. 😉 Vi blev båda ganska tunga i huvudet och sega i kroppen, kaske berodde det på höjdskillnaden. Under eftermiddagen har vi badat i varma källor och haft det skönt. Nu under kvällen ska vi iväg till planetariet och tittat på stjärnorna, förhoppningsvis får vi se södra korset.

Tyvärr är tangentbordet på denna dator helt åt h***ete, någon har säkert spillt Inca Cola på det.

4 thoughts on “Over the hills and far away.

  1. Lite varmare är det nu också väl. Och enligt vädret skall det varit klart, men kallt på natten, så knstigt att ni inte sett södra korset.

  2. Vädret är väldigt kontigt. Ena stunden vart och nästa stund kallt.
    Södra korset såg vi under kvällen. Vi besökte det planetarium som finns i Chivay.

Comments are closed.