2

Hollywood hoppas på vattenstämpel för hd-dvd

Filmbranschen hoppas att hd-dvd-spelare ska kunna upptäcka vattenstämplar i ljudspåret på filmer för att på så sätt se om filmen är kopierad.

HD-DVDHollywood har nu hittat på ännu ett sätt som ska förhindra piratkopiering av filmer. Denna gång är det en sorts vattenstämpel som ligger i ljudspåret på filmen, skriver New scientist. Ljudet ändras lite grann på ett sätt som kan kännas av digitalt men inte kan höras.

Tanken är att alla hd-dvd-spelare ska ha en inbyggd sensor som känner av förändringen i ljudet och på det sättet ta reda på om det är en legitim kopia eller inte.

Skyddet är i första hand tänkt att hindra människor från att med hjälp av en videokamera smygfilma på bio. Alla biofilmer kommer ha ett vattenmärke i ljudspåret och upptäcker en hd-dvd-spelare det på en skiva vägrar den spela filmen.

Även köpfilmer kommer ha ett speciellt vattenmärke. När spelaren upptäcker detta kontrollerar den om skivan är pressad eller bränd. Är den bränd stängs filmen av.

Sen kan man fråga sig varför någon skulle bry sig om att kopiera en film med en videokamera. Tanken med hd-dvd är ju att ge bättre bild- och ljudkvalitet. Det uppnår man knappast om man filmar med ens de bästa konsumentvideokamerorna.

[ Joel Westerholm @ Mikrodatorn ]

2 thoughts on “Hollywood hoppas på vattenstämpel för hd-dvd

Comments are closed.