Disney krypterar dvd inför Oscarsgalan

Oscarsnomineringar är inte bara en bra kassako för filmindustrin, piratkopieringen av Oscarsnominerade filmer florerar också i samband med prisutdelningen. Men i år har Disney tänkt ändra på saken.

Tidigare har de jurymedlemmar som utser de nominerade fått alla filmer på video, vilket innebar att risken för kopiering var liten, men numera får de allt på dvd, som enkelt kan kopieras och spridas på internet.

För att försöka stoppa det försökte branschorganisationen MPAA förbjuda användningen av dvd i samband med Oscarsnomineringarna för två år sedan. Både de branschrepresentanter som skulle utse filmer och de små independentbolagen protesterade vilt, så det gick i stöpet. Förra året lanserades en kompromiss, en krypteringsteknik som utvecklats av Cinea, ett dotterbolag till Dolby Laboratories.

Disney blir först ut med att använda Cineas kopieringsskydd. Det innebär att dvd-filmerna som bolaget skickar ut bara kan spelas upp på Cineas dvd-spelare S-View. Varje spelare måste registreras för en viss användare innan den kan användas.

Cinea hoppas att stödet från Disney ska ge tekniken ytterligare spridning till andra filmgalor där dvd används. Kritikerna menar att filmer som kräver speciell hårdvara kommer innebära att färre människor ser filmerna och minska filmens chans att få en Oscar.

Sony och Universal kommer inte att följa Disneys exempel, utan förlitar sig i stället på sina egna märkningstekniker för att kontrollera att kopior av filmerna är legitima, skriver Beta News.

[ Lotta Kempe @ ComputerSweden ]