LG släpper kombinerad Blu-ray och HD-DVD spelare efter nyår


Koreanska LG har bestämt sig för att satsa på både Blu-ray och HD-DVD. Därför kommer den första Blu-ray spelaren från LG också att kunna spela upp HD-DVD. Med andra ord, en kombinerad spelare.

Redan på CES-mässan i Las Vegas i januari månad förstod Prylportalen att något inte stod rätt till. Då sa å ena sidan LG:s personal att de skulle satsa allt sitt krut på Blu-ray. Samtidigt kunde vi se en Blu-ray spelare och i en annan monter en HD-DVD spelare från LG. LG:s personal på plats i Las Vegas ville inte säga något, men spelarna såg likadana ut och ingen ville kännas vid att LG faktiskt tittade på HD-DVD samtidigt som de sa att de satsade på Blu-ray.

Sedan började ett rykte dyka upp i samband med Cebit-mässan i mars månad, ryktet sa att LG inte kunde bestämma sig för vilket format de skulle satsa på. Men under sommaren och hösten började det dyka upp fler och fler bilder på produkter där både Blu-ray och HD-DVD skulle ingå. Bland annat har LG visat upp en laptop som använder såväl Blu-ray som HD-DVD.

Och nu har LG bestämt sig. Eller rättare sagt, de har inte kunnat bestämma sig, därför kommer företagets första Blu-ray spelare också vara en HD-DVD spelare. – Vi kommer att lansera en maskin som klarar båda formaten, säger Jesper Silvanius på LG i Sverige.

Varför då?
– Vi vill att det ska vara enkelt för kunden att använda våra produkter. Därför väljer vi både Blu-ray och HD-DVD. Men Blu-ray är fortfarande vårat huvudformat.

Kunden ska inte behöva välja
Jesper berättar att LG tänker likadant när det gäller DVD-inspelare, där har nu LG alla formaten när det gäller DVD. Kunden ska inte behöva välja och stå där med teknik som inte fungerar.

När kommer den första produkten med Blu-ray och HD-DVD?
– Vi har sagt att den kommer i början av nästa år. Exakt när vet vi inte. Kommer den till Sverige samtidigt som den släpps i Asien och USA? – Ja, Sverige och Norden tillhör de marknader där produkter släpps först, detta eftersom vi ligger så långt framme tekniskt sätt, förklarar Jesper Silvanius.

Däremot är det fortfarande inte klart om LG kommer att släppa en spelare som klarar enbart Blu-ray före den produkten som klarar både och. LG har redan visat upp sin modell och sagt att den skulle komma ut i butik runt årsskiftet. Redan nu har LG släppt en Blu-ray spelare för databruk. Den modellen klarar inte HD-DVD.

Av: Prylportalen: Niclas Lidström